fbpx
Livets skinke er speget

Livets skinke er speget

En repost fra 2017 som tåler en gentagelse:

Ja overskriften er fra Shu-bi-dua, men kender du også historien om de to koner og skinkerne?

Photo by Сергей Орловский on Unsplash

Hvis ikke, så får du den her.

”Der var engang to koner, som hver havde en røget skinke hængende oppe på loftet, for det er nu engang den måde man bedst opbevarer røgede skinker på.  Skinkerne var lige store, de var røgede på samme tid og på samme måde. De var altså identiske.

Hver dag gik konerne op på loftet og skar en skive af hver deres skinke, som de spiste.

Det var meget store skinker, så det tog sin tid at få spist dem op. Desværre var der noget af kødet på skinkerne, som ikke var helt så godt og med tiden rådnede det. Men sådan er det jo med skinker.

Den ene kone tog hver dag en skive fra det dårligste sted på skinken, for på den måde kunne hun glæde sig til, engang, at få det allerbedste kød.

Den anden kone tog hver dag en skive fra det bedste sted på skinken, for på den måde kunne hun glæde sig over at få rigtigt godt kød hver dag.”

Hvem får mest ud af deres skinke?

Den ene kone spiser det dårligste hver dag. Jeg forestiller mig, at hun holder sig for næsen, sluger kødet uden at tygge og at hun skyller efter med en kande tyndt øl, for at tage den grimme smag. Det er en kamp at få det rådne og dårlig kød ned. Pyha, det er klamt. I hvert tilfælde er der risiko for ondt i maven og sygdom. Det kan altså ikke være rart, nærende eller sundt. Hun når aldrig at få det gode kød, hun glæder sig til, for det når at blive dårligt inden hun når til det.

Den anden kone spiser det bedste hver dag. Jeg forestiller mig at hun dufter til det, smager på det og tygger det, i små nydelsesfulde bidder. Hun får måske lyst til at spise det sammen med andre lækkerier, lidt ost og brød, måske drikker hun lidt vin til. Ahhh, det lyde så godt og frydefuldt. Hun vil til sidst nå til det dårlige kød, men så har hun haft en fest mens hun spiste det gode kød.

Hvem synes du får mest ud af deres skinke og hvordan spiser du din skinke?

Hvordan spiser du din skinke?

Jeg ved ikke med dig, men på en eller anden måde identificerer jeg mig umiddelbart med konen, der gemmer det bedste til sidst.

Hvis jeg har en kage, spiser jeg først det jeg mindst kan lide, så det næstbedste og til sidst det allerbedste af kagen. Sådan er det med det meste mad.

Det er super irriterende, hvis det jeg bedst kan lide SKAL spises først. Tag nu for eksempel en ispind, flødeis med chokoladeovertræk. Jeg elsker chokolade og er mindre vild med isen.  Det er SÅ irriterende at stå der, med en is, hvor jeg har spist chokoladen og egentlig ikke gider spise isen. Jeg gør det alligevel for det er synd at smide isen ud og min mand har ikke godt af det!

Hvordan spiser du livet?

Hmmm, nu skal dette jo ikke kun handle om mad og om at spise, men hvis nu vi skalerer det op, således at skinkerne egentlig repræsenterer livet. Så handler historien lige pludselig om hvordan man kan ”spise” livet, bid for bid, hvor forskelligt man kan gå til livet, og hvor forskellige resultater man får ud af det.

Mange af os skal lige ordne alle de ting vi ikke gider eller har lyst til, for SÅ på fredag, næste måned, om et år, når jeg bliver voksen eller gammel, når jeg får det job eller den taske (sæt selv mere ind)……….. SÅ kan vi gøre det vi har allermest lyst til.

Men når nu livet er en skinke, som kan risikere at blive dårlig, hvordan vil det så være mest frydefuldt, sjovt og nærende at spise det?

Ville det ikke være at gøre det sjove og nærende først?

Mon ikke vi ville få mere glæde og energi ud af det? Mon ikke den energi vi fik ud af det, ville kunne bruges til at gøre det vi ikke har lyst til? Måske havde vi endda overskud til at gøre det på en anden måde?
Måske kunne det gå hen og blive noget vi syntes var sjovt eller i det mindste okay?

Jeg vil opfordre dig til at gøre mere af det, som du har lyst til.

Øvelse

Du kan prøve at lav en liste over det, som gør dig glad og giver dig overskud. Det kan være alt fra at drikke en god kop kaffe, springe elastikspring, tage et fodbad eller rejse jorden rundt. Sørg så for at gøre mindst en af tingene på din liste hver dag. Tag det, som er lettest at gøre først og nyd det.

Du er nu i gang med at spise det bedste af livet først!

Lur mig, om ikke du vil have mere af det gode, og får overskud til også at tage dig af det, du ikke er så vild med.

Velbekomme og rigtig god fornøjelse med livets skinke!

Kærligst Dorthe
– I kærlighed til livet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.